Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: mmka Категория: Лични дневници
Прочетен: 300089 Постинги: 97 Коментари: 227
Постинги в блога от Април, 2009 г.
Във връзка с трансплантациите на хемопоетични стволови клетки
Във връзка с трансплантациите на собствени стволови клетки при деца със заболявания на ЦНС, инициативата "Спаси, дари на..." уведомява родителите за следното:

През месец август 2008 год. Министерство на здравеопазването определи автотрансплантациите с хемопоетични стволови клетки при заболявания на ЦНС за противоречащи на Закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки (Обн. ДВ бр.83/2003 г., изм. ДВ бр.88/2005 г., изм. ДВ бр.71/2006 г.) и Наредба № 6/2007 г. за Медицински стандарт за трансплантация на органи, тъкани и клетки (Обн. ДВ бр. 23/2007 г.) и забрани извършването им в Република България.

Основание за тази забрана са:
Т.3.1. от Стандарта, където е указано, че "Трансплантация на тъкани и клетки се извършва само по научно утвърдени медицински методи с доказан положителен ефект".
Вземането на клетки за трансплантация е разрешено само "когато съществуват неоспорими доказателства, че органите, тъканите и клетките са предназначени за присаждане, което ще се извърши съгласно научно утвърдени методики с доказан положителен лечебен ефект", както е посочено в т.19.3 и т.55 от Стандарта.

Т.31.4 от Стандарта, където е посочено, че "присаждането на хемопоетични стволови клетки (вкл. автотрансплантация) може да се извършва само на пациенти с вродени или придобити заболявания на хемопоетичната система; присаждане на хемопоетични стволови клетки може да се извършва и при пациенти с медикаментозна или друга интоксикация, която е довела до тежко нарушение на функцията на хемопоетичната система".
Трансплантацията на стволови клетки (автоложна и алогенна) е утвърдена в клиничната практика в областта на онкологията, особено в онкохематологията. Останалите области на прилагане са в ранен експериментален стадий.
Терапевтичните възможности на алогенната трансплантация на хемопоетични стволови клетки за лечение на заболявания на ЦНС не са подкрепени с доказателства - липсват независими, проспективни, рандомизирани и достатъчно дългосрочни многоцентрови проучвания, които показат изяснен профил на ефективност и безопасност, и достатъчно убедителна ефективност, за да се допусне прилагането на този лечебен метод в клиничната практика.
Следователно, всяко прилагане на този експериментален лечебен метод следва да се извършва по правилата за провеждане на клинично проучване, в съответствие със законовата уредба на Р. България и всички европейски и международни изисквания за клинични изпитания на нови лекарствени средства и нови терапевтични методи.
Съгласно посоченото по-горе, не е допустимо да се извършва трансплантация на хемопоетични стволови клетки при заболявания на нервната система, вкл. и при травми, освен от изрично оторизирани лечебни заведения, в рамките на провеждане на експерименти, когато задължително следва да се съблюдават изискванията на чл. 197, 198, 201 и 203 от Закона за здравето.


Инициативата „Спаси, дари на...”, придържайки се към законите на Република България, прекратява подкрепата и популяризирането на кампании за набиране на средства за трансплантация на стволови клетки на деца със заболявания на ЦНС, докато се считат за незаконни от българските медицински власти.

Препоръчваме на родителите, които желаят на децата им да бъде прилагано такова лечение, да се обединят по подобен или друг начин и да насочат усилията си към изясняване и разрешаване на съществуващия проблем с отговорните институции - Министерство на здравеопазването и Агенция по трансплантации.

Източник: www.save-darina.org
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1388 Коментари: 0 Гласове: 2
Откриване на дарителска сметка
Специалната разплащателна сметка за лечение (дарителска) гарантира, че средствата, постъпили в нея, ще се ползват единствено за лечение на болния. Изразходването на средствата по сметката е под контрола на банков борд.
По тази причина "Спаси, дари на..." подкрепя само кампании на деца, за които е разкрита дарителска сметка.

Изборът на банка е по решение на родителите. От нашия опит можем да ви посъветваме да изберете банка, в която ще ви е удобно да ходите, защото ще се налага редовно да я посещавате.

За откриване на специална разплащателна сметка за набиране на средства за лечение (дарителска) е необходимо да бъдат представени в банковия клон:
1. Епикризи на лицето, което ще е титуляр по сметката
2. Ако титулярът на сметката е непълнолетно лице – необходими са акт за раждане на детето и личните документи на родителите/настойниците му.

Банката извършва проверка на документите и предоставя двустранен договор.

След откриването, сметката се блокира по дебитите до предоставяне на документи, позволяващи усвояването на набраните средства.
Средствата се усвояват само безкасово и целево, след предоставяне на документи, удостоверяващи поет ангажимент от съответната здравна институция и сумата, която трябва да бъде платена. За транспорт до здравното заведение на пациента и придружител (в случай, че е дете) се представят разходооправдателни документи - за самолетни билети и т.н.

Когато титулярът на сметката е непълнолетно дете, разпореждането със средствата става само на база издадено разрешение от съда.

Още при създаването на дарителската сметка направете постъпки в банката за създаване на акаунт за онлайн банкиране, чрез който ще можете да следите от личния си компютър постъпленията, както и да публикувате имената на дарителите.

Източник: www.save-darina.org
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1682 Коментари: 0 Гласове: 0
За родители, които предприемат благотворителна кампания за набиране на средства за лечение на детето си

Ако сте потърсили съдействие от Министерство на здравеопазването, Център „Фонд за лечение на деца” или НЗОК, получили сте отказ и сте взели решение да набирате сами необходимите за лечение на детето ви средства, предприемете следните стъпки:

1. Разкрийте специална разплащателна сметка за набиране на средства за лечение (дарителска), с титуляр детето ви, в удобна за вас банка.
1.1. Едновременно с откриването на сметката, направете постъпки в банката за създаване на акаунт за онлайн банкиране, чрез който ще можете да следите от личния си компютър постъпленията, както и да публикувате имената на дарителите.
2. Осигурете максимално подробна информация за дарителите – епикризи, оферти за лечение, точна сума, от която се нуждае детето, снимки, телефони за контакт
3. Ежедневно актуализирайте даренията и сумата, която остава за набиране
4. Обърнете се към медии – телевизии, вестници, радиостанции в населеното място, където живеете, както и в близките градове
5. Потърсете съдействие от фирмата, в която работите
6. Потърсете помощ и от други фирми

Източник: www.save-darina.org
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1451 Коментари: 0 Гласове: 0
Ако заболяването на детето ви може да бъде лекувано в България, но няма клинична пътека или не се покрива изцяло от НЗОК


Ако заболяването на детето ви може да бъде лекувано в България, но няма клинична пътека или има, но НЗОК не покрива изцяло разходите, болницата, в която се извършва лечението, може да бъде финансирана от Център „Фонд за лечение на деца”. За целта е необходимо да подадете молба до Комисия за лечение в чужбина или директно до министъра на здравеопазването в деловодството на Министерство на здравеопазването, в която да опишете проблема, да посочите болницата, в която се извършва лечението и имената на лекуващите лекари. Приложете медицинските документи. Не забравяйте да вземете входящ номер и телефон за информация.
Молбата ви трябва да бъде разгледана и, ако е основателна, препратена в Център „Фонд за лечение на деца” за изпълнение.

Източник: www.save-darina.org
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1298 Коментари: 0 Гласове: 0
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
В случай, че детето ви се нуждае от лечение в чужбина, за което има клинична пътека в НЗОК


Ако за лечението на детето ви има клинична пътека, можете да подадете искане за издаване на Формуляр за планирано лечение в страна-член на Европейския съюз към НЗОК - http://www.nhif.bg/ (http://www.nhif.bg/bg/default.phtml?w=1280&h=994)

Исканията се подават на адрес:

София 1407
ул. “Кричим” №1
тел: 0800 14 800
факс: 02/ 96 59 111


Или в Районната здравноосигурителна каса.

КОМИСИЯТА РАЗГЛЕЖДА ИСКАНИЯ САМО НА ЛИЦА, ПОДАЛИ МОЛБИ ЗА РАЗРЕШЕНИЕ ЗА ПОЛУЧАВАНЕ НА ЛЕЧЕНИЕ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ДРУГА ДЪРЖАВА ЧЛЕНКА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ ПРЕДИ ЗАПОЧВАНЕ НА ЛЕЧЕНИЕТО.

Необходимите документи, които трябва да се подадат за разглеждане от комисията са:
1. писмена молба от заинтересованото лице или от негов родител/настойник/попечител/пълномощник, съдържаща: пълното име и адрес на лицето (както и на родителя/настойника/попечителя/пълномощника); естеството на искането; телефонен/факс номер и адрес на електронна поща за връзка; дата и подпис; когато молбата се подава от пълномощник, към нея се прилага и копие на пълномощното;
2. копие от документ за самоличност на лицето (лична карта; паспорт, акт за раждане);
3. медицинска документация, удостоверяваща заболяването и поставената диагноза; проведено до момента на подаване на молбата лечение и терапия (в случай, че има); заключения (препоръки) от медицински специалисти, обосноваващи необходимостта от лечението, за което се иска издаване на разрешение;
4. документ, издаден от лечебно заведение в съответна държава членка, потвърждаващ, че лечението, за което се иска разрешение, ще бъде проведено в това заведение, периода на провеждането му, както и че лечението на съответното заболяване е част от обществената им система на здравеопазване;
5. други документи, относими към искането (напр. становища на медицински специалисти по повод провеждане на лечение, за което се иска разрешение).
Всички документи, свързани с искането, следва да бъдат на български език. В случай, че са представени документи на чужд език, същите следва да бъдат придружени със заверен превод на български език.
При разглеждане на искането комисията проверява предпоставките за неговата допустимост:
1. липса на влязъл в сила индивидуален административен акт - заповед на директора на НЗОК за издаване на разрешение или отказ от издаване на разрешение на същото лице за същото лечение;
2. липса на висящо административно производство със същия предмет, пред същия орган и с участието на същата страна, независимо дали е във фазата на издаване или оспорване;
3. наличие на въпрос от компетентност на друг орган, когато актът не може да бъде издаден без предварителното решаване на този въпрос;
4. дееспособност на лицето, което иска да му бъде издадено разрешение;
5. наличие на правен интерес на лицето, което иска да му бъде издадено разрешение.
Когато комисията установи, че искането е допустимо, извършва проверка на здравноосигурителния статус на лицето.
В случай, че лицето е с прекъснати здравноосигурителни права, комисията изготвя мотивирано предложение до директора на НЗОК за постановяване на отказ за издаване на разрешение за лечение в друга страна членка на Европейския съюз.
Разрешение за получаване на лечение на територията на друга държава членка на Европейския съюз се дава, когато въпросното лечение е сред обезщетенията, предвидени в законодателството на Република България и заплащани чрез системата на задължителното здравно осигуряване, и лицето не може да получи лечението в рамките на обичайно необходимото време за получаването му в Република България, като се има предвид текущото здравословно състояние и вероятното развитие на болестта.

НЗОК може да прецени дали да издаде „Формуляр Е 112”. Ако лечението обаче е част от здравноосигурителния пакет по ЗЗО и не може да бъде предоставено в България по ред причини, което по този начин може да се отрази на здравето и развитието на заболяването на пациента, НЗОК няма право да отказва разрешение по издаване на формуляра.


Сроковете, в който трябва да получите отговор на молбата за Формуляр Е112:

НАРЕДБА № 14 ОТ 19 АПРИЛ 2007 г. на МЗ- посочените членове се отнасят и за формуляр Е 112
Чл. 22. (1) Заявления за издаване на удостоверения по чл. 17, ал. 1 се препращат в 2-дневен срок от подаването им в централното управление на НЗОК.
(2) Заявленията по ал. 1 се разглеждат в 10-дневен срок от постоянна комисия в НЗОК, която изготвя мотивирано предложение до директора на НЗОК за издаване или отказ за издаване на удостоверението.
(3) Комисията по ал. 2 се създава със заповед на директора на НЗОК.
(4) Когато в заявлението по ал. 1 са визирани обезщетения в натура от обхвата на чл. 82 от Закона за здравето, НЗОК го препраща в 3-дневен срок от подаването му в Министерство на здравеопазването.
(5) В случаите по ал. 4 министърът на здравеопазването дава писмено съгласие до НЗОК за издаване или отказ за издаване на удостоверението в 10-дневен срок от получаване на заявлението.
Чл. 23. (1) Удостоверенията или отказите за издаване на удостоверение се връчват на заинтересуваните лица по реда на чл. 61 от Административно-процесуалния кодекс или се изпращат на съответната институция при спазване на указанията, посочени в съответния Е-формуляр.
(2) Отказът за издаване на удостоверение може да се обжалва по реда на Административно-процесуалния кодекс.


Непроизнасянето в срок от НЗОК е мълчалив отказ по смисъла на АПК и подлежи на обжалване пред Софийски административен съд /САС/, по реда на АПК.

Не се колебайте да подадете веднага жалба в Административния съд! При мълчалив отказ по АПК има срок за обжалване - един месец, считано от датата, когато изтича срокът за издаване на акта!

Източник: www.save-darina.org
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1376 Коментари: 0 Гласове: 0
В случай, че детето ви се нуждае от лечение в чужбина
Ако детето ви се нуждае от лечение в чужбина, което не може да бъде извършено в България по различни причини – липса на специалисти, техника и други, незабавно подайте молба за отпускане на средства за лечение на детето от Център „Фонд за лечение на деца” - http://www.cfld-bg.com/

Молбата се подава в деловодството на Министерство на здравеопазването, гр. София, площад „Св. Неделя” №5.
Молбата е свободен текст и към нея трябва да бъдат приложени копия от цялата медицинска документация на детето. Ако вече сте осъществили контакт с клиника в чужбина, която е готова да приеме детето на лечение, приложете офертата към останалите документи.
Посочете изрично, ако лечението трябва да се проведе в спешен порядък.

Примерна молба:

До
Комисия за лечение в чужбина
към Министерство на здравеопазването


Молба
От
трите имена на родителя или настойника, ЕГН, точен адрес, телефони за контакт

Уважаема комисия,
Родител (настойник) съм на .... (трите имена на детето, ЕГН), с поставена диагноза ....

Моля за Вашето становище и финансово подпомагане от ЦФЛД на лечението на детето в чужбина.

Прилагам:
1.
2.
3.

Дата Подпис:

Изгответе молбата в 2 екземпляра – един за вас, един за МЗ и поискайте от служителя да сложи входящ номер и на двете копия. По този начин ще имате доказателство за съдържанието на подадената молба.

Законният срок, в който Комисия за лечение в чужбина трябва да отговори на молбата ви е 30 дни, но не чакайте да изтече, преди да се поинтересувате до къде е стигнало разглеждането й.
Още от следващата седмица след подаването на молбата, звънете на телефон imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage(02) 930 13 13 – г-жа Пламка Нинковска и искайте информация за движението на молбата. Правете го всяка седмица, независимо, че ще ви отговорят, че ще получите писмен отговор по пощата. Като родител, вие сте в правото си да изисквате постоянна информация.

Ако не получите отговор в 30-дневен срок, можете да считате това за мълчалив отказ. Незабавно сезирайте Административния съд. При мълчалив отказ по АПК има срок за обжалване - един месец, считано от датата, когато изтича срокът за издаване на акта!


След получаването на положителен отговор от Комисия за лечение в чужбина, трябва веднага да подадете нова молба в деловодството на МЗ, адресирана до Център „Фонд за лечение на деца”.
Молбата е свободен текст. Приложете към нея копия от медицинските документи, решението на КЛЧ и оферта (ако имате такава). Не забравяйте отново да вземете копие от молбата с входящ номер за своя информация.

На телефони imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage(02) 952 69 42 и imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage(02) 952 69 43 потърсете информация от директора на ЦФЛД д-р Николай Добрев на коя дата молбата за лечение на детето ви ще бъде внесена за разглеждане от Обществения съвет към фонда. ОС заседава веднъж месечно, но при спешни случаи може да бъде свикан извънредно от директора. Ако вашият случай е такъв, изискайте извънредно свикване на ОС.

При забавяне без уважителни причини, сезирайте Административния съд.

След като ОС разгледа и одобри молбата ви, трябва да получите документ с решението.

Източник: www.save-darina.org
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1682 Коментари: 0 Гласове: 0
Откриване на сметка (ПроКредит Банк) image image
Written by Йордан Петров   
сряда, 14 март 2007
image Откриване на специална разплащателна сметка за набиране на средства за лечение в ПроКредит Банк


Описание на необходимите стъпки, процедури и документи

 

 

1. Специална разплащателна сметка за набиране на средства за лечение може да се открие в следните случаи:

  • С участие на Министерството на здравеопазването - съгласно утвърдената практика пациентът, нуждаещ се от лечение в чужбина, се насочва към Централната комисия за лечение в чужбина, която заседава в Министерството на здравеопазването и прави предложение за издаване на заповед от Министъра на здравеопазването за лечение в чужбина или отказ. Министърът на здравеопазването издава заповедта, в която изрично е указан начинът по който ще бъдат изразходвани събраните средства.
  • Без участие на Министерството на здравеопазването /всички останали случаи/

 

2. Открива се специална сметка за набиране на средствата за лечението в съответната банка

  • Изискуеми документи за откриване на специална разплащателна сметка за набиране на средства за лечение в ПКБ:
  • Заповед от Министъра на здравеопазването за лечение в чужбина на съответното лице, в случай че сметката се открива с участието на Министерството на здравеопазването
  • Задължително се предоставя епикриза на лицето, което ще бъде титуляр на сметката
  • Ако титулярът на сметката е непълнолетно лице – необходими са Акт за раждане на детето и личните документи на родителите/настойниците му
  • Банката ще предоставя на клиента Договор за откритата специална разплащателна сметка (Приложение 1 с участие на МЗ и Приложение 2 без участие на МЗ), който е двустранен – между ПКБ и клиента
  • Такси за специална разплащателна сметка за набиране на средства за лечение в ПКБ:
  • Такса за откриване – 0 лв
  • Специалната разплащателна сметка се открива в BGN, EUR, USD като в случай на превалутиране, курсовата разлика е за сметка на титуляра
  • Без месечна такса за поддръжка
  • Лихвена, съгласно лихвен бюлетин на Банката за разплащателни сметки /сметката се разкрива като нормална разплащателна сметка на ФЛ/
  • След откриването, сметката се блокира по дебитите до предоставяне на документи, позволяващи усвояване на средствата, събрани по сметката
  • Без такса за закриване на сметка
  • Безплатни безкасови операции в лева в страната
  • Валутните преводи се заплащат съгласно Тарифата на Банката


Начин на разпореждане със специалната разплащателна сметка за набиране на средства за лечение в ПКБ:

1. Сметката може да се обявява публично в салоните на банката, телевизия и др. информационни канали


2. Средствата, събрани по специалната разплащателна сметка, се усвояват само безкасово целево:

  • При участие на Министерството на здравеопазването – средствата се усвояват съгласно Заповедта на Министъра
  • Във всички останали случаи средствата се усвояват след предоставяне на документи, удостоверяващи поет ангажимент от съответната здравна институция и сумата, която трябва да бъде платена и разходооправдателни документи за самолетни билети

3. Ако титулярът на сметката е непълнолетно дете разпореждането със средствата по сметката става само на база издадено Разрешение от съда


4. В случай, че средствата, събрани по специалната разплащателна сметка, не се усвоят целево /при смърт на титуляра/ се следва вътрешната процедура на Банката за действия при смърт на титуляр на сметка в ПКБ /предоставяне на удостоверение за наследници, платен данък наследство и т.н./

www.procreditbank.bg


Източник: www.save-darina.org
Категория: Лични дневници
Прочетен: 6123 Коментари: 0 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: mmka
Категория: Лични дневници
Прочетен: 300089
Постинги: 97
Коментари: 227
Гласове: 479