Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: mmka Категория: Лични дневници
Прочетен: 300448 Постинги: 97 Коментари: 227
Постинги в блога от Април, 2008 г.
Гошко отлетя за Бостън image image
Автор Деси Хурмузова   
27 април 2008
image Въпреки ранния час, тази сутрин Гошко препускаше неуморно из чакалнята на летището с тежката инфузионна помпа на гърба си. Откакто е с нея, става все по-силен и енергичен. Вече няма и следа от момченцето с умърлушен поглед, с което се запознахме преди 6 месеца в болницата. Сега е един чаровен и усмихнат палавник.

Изпратиха го всички роднини от Харманли, включително и 7-месечната му сестричка.
Гошко беше щастлив и малко превъзбуден от предстоящото пътешествие. Получи подаръци и великденски яйца. Разбира се, биячът беше в него image

Желаем лек път и много, много късмет на нашия малък Патладжанчо!

Снимки от изпращането на Гошко
www.save-darina.org
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1250 Коментари: 0 Гласове: 0
Децата заминават за лечение image image
Автор Деси Хурмузова   
26 април 2008
image На 21 април Джули замина за Москва за следващия етап от лечението със стволови клетки. Семейството отпътува отново с любезното съдействие на авиокомпания България Еър, която предостави самолетните билети безплатно за втори път.

На 24.04. Гери замина за Германия за преглед и изготвяне на шина в ортопедичната клиника в гр. Ашау. Дано всичко мине гладко! Чакаме новини.

Изпратихме и Ивка за Израел. В клиника "Асута" ще бъде подложена на втора операция. Ивка е пораснала и по-красива и палава от всякога – http://danchol.multiply.com/photos/slideshow2/30
А тук поздравява всички деца от сайта image

В неделя, 27 април, с полет № 0893 на Британските авиолинии, излитащ в 6:45 часа от летище "София", Гошко – нашата най-ярка медийна звезда, заминава за Бостън. Ще постъпи за изследвания в Детска болница Бостън на 28 април. Операцията му е планирана за 1 май.
Очаквайте снимки от изпращането му.

В навечерието на Великден, благодарение на вас – дарителите и приятелите на децата на "Спаси, дари на...", малките ни слънчица заминават да се лекуват.
Благодарим!
На добър път, храбри наши малчугани!
Чакаме ви с любов и надежда!
www.save-darina.org
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1189 Коментари: 0 Гласове: 0
"Стани богат" за децата на "Спаси, дари на..."
Автор Деси Хурмузова   
17 април 2008
image От първите шест игри в „Стани богат” влиятелни българи спечелиха 135 000 лв. за децата на сайта.

Джансу ще получи нужните за операцията й 20 000 лв. от играта на г-н Слави Бинев, г-н Радосвет Радев и г-н Виктор Папазов с г-жа Ирена Комитова.
С тези дарения кампанията й приключва успешно и тя ще замине в най-скоро време за Белгия. Ще ви информираме редовно за хода на лечението й.

Към дарението на г-н Михов и г-н Янчев, Пламко ще получи още 10 000 лв. от г-н Николай Хаджидончев. Така детето ще има достатъчно средства за следващите 5 трансплантации на стволови клетки.

Кампанията на Георги Корфонозов ще бъде подкрепена с 35 000 лв. – 30 000 лв. от семейство Баневи и 5 000 лв. от г-н Радосвет Радев. За неговата бъбречна трансплантация в Германия са необходими още 18 000 лева.

Мартин, освен дарените от братя Енчеви 50 000 лв., има нужда от още 20 000 лв. за доплащане на операцията, тъй като разходите за нея надвишиха с 25 000 евро предварителната оферта. Те ще бъдат осигурени от семейство Баневи.

За разходите, направени по лечението на Цветомир в Цюрих, семейството му ще бъде подпомогнато с 40 000 лв. от г-н Христо Ковачки.
Всички средства, които останат, ще бъдат дарени на друго дете или деца със спешна нужда от пари за лечение.

Г-н Ковачки ще дари и 5 000 лв. на Гергана за поставянето на шина на крачето. Кампанията за нея продължава, докато ортопедите вземат окончателно решение дали ще бъде подложена на операция.

За очната операция на Богомил ще бъдат дарени 5 000 лв., отново от г-н Ковачки.

Инициативата на „Стани богат” в помощ на децата на „Спаси, дари на...” приключи. Общата сума, набрана от дванадесетте игри е 360 000 лв.

Благодарение на СИА Адвъртайзинг, „Стани богат”, Нова телевизия и всички участници, станахме свидетели на мощна вълна от благотворителна енергия, заредена със съпричастие, топлина и надежда. Те ни дадоха увереност, че децата ни - нашето утре, имат безусловната подкрепа на обществото в борбата си за живот и пълноценно детство.
Показаха на държавата и на институциите, чиято приоритетна задача е да опазват живота и здравето на българските деца, че волята на обществото ни да заработят в интерес на болните деца е непреклонна и категорична. Защото, „в една страна не бива да има детски сълзи. В една страна не бива да има детско нещастие...”

Думите са слаби, за да изразим признателността си към прекрасния екип на СИА Адвъртайзинг и „Стани богат”, към Нова телевизия, както и към семейство Баневи, г-н Радев, г-н Папазов, г-жа Комитова, г-н Хаджидончев, г-н Бинев, г-н Ковачки, братя Енчеви, г-н Михов, г-н Янчев, семейство Кесаровски, г-жа Ненчова, семейство Барбукови, г-н Димов и г-н Фурнаджиев.
Всички те дадоха огромен тласък на кампаниите на децата на сайта и им осигуриха възможност да започнат лечението си в много по-кратки срокове от предвиденото. Времето е това, с което нашите дечица не разполагат и което винаги ни притиска.
Сега могат да заминат и много от тях вече се подготвят за пътуване.


Благодарим и поклон!
www.save-darina.org
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1338 Коментари: 0 Гласове: 0
Работилница за великденски чудеса отново ще заработи в полза на децата, лишени от родителски грижи.

"Движение на българските майки" ще организира своя традиционен Великденски базар в подкрепа на проект Защитено Жилище „Заедно”. На базара ще се продават ръчно изработени сувенири и украса, направени от десетки привърженици на каузата да помогнем на децата, лишени от родителски грижи.

Проект “Защитено жилище ЗАЕДНО” цели изграждане на сграда, в непосредствена близост до София, която да се превърне в дом за младежи, напуснали институциите поради навършване на пълнолетие. Тези млади хора (в това число и самотни майки) ще имат възможност да пребивават там за период от една година. В това време ще им се осигурят условия за придобиване на професионални и социални умения.
Проект “Защитено жилище ЗАЕДНО” се осъществява на терен, предоставен от община Божурище, на мястото на училището в с. Гурмазово

С всяка изминала година инициативата за благотворителен базар се разраства и все повече градове от цялата страна се включват в това благородно начинание.

Ето и датите и местата на провеждане на базарите в цялата страна:

гр. София - МОЛ City Center Sofia (срещу х-л Хемус) и пред църквата „Св. Неделя”
дати: 19ти и 20ти април, от 10:00 до 18:00 часа

гр. Пазарджик - пл. "К. Величков" / Тортата/
дати: 18ти и 19ти април, от 10:00 часа

гр. Горна Оряховица - на площада
дати: 18ти и 19ти април

гр. Видин - пред Съдебната палата
дати: 16ти и 17ти април, от 10:30-17:00 часа

гр. Бургас - пл. Тройката, района пред Трия Сити Център
дати: 18ти, 19ти и 20ти април, 10 - 19 ч.

Движение на българските майки е инициатор на много дарителски акции, с цел подпомагане на децата в институции в България. Фондацията е също така един от организаторите на инициативата „Гражданска подкрепа за ничиите деца”, както и партньор в проекта Защитено жилище „Заедно”.
Стремежът и на учредителите, и на доброволците към фондацията, е да се работи за преодоляване на социалната изолация на децата в домовете и зависимостта им от институцията. Затова голяма част от проектите и инициативите на Движение на българските майки, са свързани със осигуряване на социални контакти, помощ при развиването на умения и таланти, които да бъдат обществено презентирани и осигуряването на възможности за по-честото организирано излизане на децата извън границите на домовете, което да им даде информация и самочувствие.


Повече информация за Движение на българските майки можете да намерите на:
http://dbm.bg-mamma.com

Повече информация за Защитено жилище Заедно можете да намерите на: www.podslon.org

За въпроси, свързани с Великденския базар, моля, свържете се с: Кристина Николова на тел. 0894 606 173 и Росица Букова на тел. imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage0888 849 803image.

тук можете да видите и 4аст от сувенирите image

http://dbm.bg-mamma.com/site2/content/view/405/2/lang,bg/
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1590 Коментари: 0 Гласове: 0

Тук можете да видите една малка част от нещата, които ще се продават на тазгодишния Великденски благотворителен базар организиран от фондация "Движение на българските майки":
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=235254&photo=46

http://www.snimka.bg/album.php?album_id=187496&photo=29

Категория: Лични дневници
Прочетен: 1187 Коментари: 0 Гласове: 0
16.04.2008 10:52 - Сбогом, Цеци!!!
Сбогом, Цеци! image image
Автор Деси Хурмузова   
12 април 2008
image
Малкото ни момченце вече не изпитва болка. Но нашата е силна и тежка...

Единствената ни утеха е, че там, където е Цеци от тази сутрин, няма страдание.

Оттам той ще ни сгрява отново с вълшебната си усмивка...

Цеци, прости ни, ангелче!

Петър и Петя, скърбим с вас...

Погребението ще е в сряда ( 16.04) на Централните софийски гробища от 13:00 часа.
Източник: www.save-darina.org
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2363 Коментари: 2 Гласове: 0
Семейство Барбукови за Добри image image
Автор Деси Хурмузова   
09 април 2008
image Чудесна игра, заредена с много настроение и съпричастност ни показаха тази вечер Весела и Димитър Барбукови.

Освен спечелените 20000 лв., семейство Барбукови добави още 30000 лв. от свое име и от името на колегите си.
Така борбата на Добчо с левкемията беше подкрепена с общо 50000 лв. - крупна сума, която значително скъсява разстоянието към окончателното му излекуване!

Добри е щастлив. От вниманието, с което беше отрупан и от възможността да присъства лично в студиото на „Стани богат” – нещо, за което тайничко си мечтаеше image

Семейство Барбукови, благодарим ви, че дадохте шанс на надеждата!
Източник: www.save-darina.org
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1282 Коментари: 0 Гласове: 0
Гергана image image
Автор Деси Хурмузова   
05 април 2008
image Гергана Табакова е на 4 години и 7 месеца. Ражда се с тежка родова асфиксия с неврологична симптоматика. На седмия ден е преведена в Клиника по неонатология, където състоянието й е стабилизирано и след 20 дни е изписана (епикриза, стр.1 и стр.2).
Само месец по-късно, Гери започва ежедневна рехабилитация и масажи по съвет на невролозите.
На 5 месеца й поставят диагнозата детска церебрална парализа – лява спастична хемипареза.
Гергана продължава с рехабилитацията в специализирана болница "Св. София". От 2 години ходи и на лечебна физкултура в плувен басейн. Засегната е цялата лява страна, по-сериозно в крака. Ръчичката ползва като помощна.
Състоянието й се проследява периодично в Детска ортопедична клиника - Горна баня. Поставяни са й гипсови нощни шини на левия крак без никакъв ефект. Рехабилитацията продължава и до днес, дори и в домашни условия, тъй като от септември 2007 год. Гери ходи на масова детска градина.

Въпреки всички усилия, крачето й се скъсява. В момента лявото е по-късо от дясното с около 2 см. и детето накуцва.
Ортопедите съветват родителите да се обърнат към медицинския център в Ашау, Германия. След проведената кореспонденция, специалистите от Ашау препоръчват, като първи етап, да се постави специална шина (ортеза), с която да се спре скъсяването. Такива шини не се изработват в България.
Ако след поставянето на шината не настъпи подобрение, ще се наложи операция на лявото краче.

Шините се изработват винаги индивидуално. Сумата, необходима за изработка и преглед е 2650 евро.
Ориентировъчната цена за операция е около 10 000 евро, но ще бъде прецизирана, когато детето бъде прегледано на място.

Родителите на Гери са подали молби за издаване на формуляр Е112 в НЗОК - вх. № 19-03-36/28.01.2008 г. и до Комисията за лечение в чужбина към Министерство на здравеопазването - вх. № 95-00-21/30.01.2008 г.

Вече повече от 2 месеца официален отговор няма от нито една от двете институции.

Състоянието на Гери не позволява повече да се чака. Скъсяването на крачето спешно трябва да бъде овладяно.
Прегледът в Германия е насрочен за 25 април 2008 год. Датите в Ашау се фиксират няколко месеца предварително, поради големия брой пациенти. Всяко пропускане води до продължителен период на изчакване за нова свободна дата.

Това красиво момиченце все още има шанс да тича, скача и танцува.
Да й подадем ръка!

Дарителски сметки на Гергана Венциславова Табакова:

"Прокредит банк" АД - клон "Дондуков"

BIC: PRCBBGSF
BG22PRCB92301023207214 - в лева
BG63PRCB92301423207219 - в евро

Източник: www.save-darina.org
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1209 Коментари: 0 Гласове: 0
Богомил image image
Автор Деси Хурмузова   
03 април 2008
image Богомил Иванов е роден на 30.01.2006 год., в края на шестия месец от бременността, с тегло 920 грама. Поради високата степен на недоносеност, мъничкият има проблеми с дишането и прекарва 3 месеца в кувьоз, борейки се ежечасно за живота си.
През третия месец от престоя му в отделението по неонатология в „Майчин дом” се установява, че има проблем с очичките. Веднага е извършена криотерапия. За съжаление, ефект от терапията няма. На 6 месеца Богомил вече е с частично отлепени ретини.
Лекарите дават съвет на родителите да заминат спешно за чужбина, където има шанс да се спаси зрението на детето. Те се насочват към Германия, Университетска клиника Грайсвалд и заминават незабавно на свои разноски.

На 8 август 2006 год. проф. Клеменс оперира дясното око и констатира, че лявото вече е с напълно отлепена ретина, което налага две последователни операции през около месец. На 13 септември 2006 год. е направена първата операция на лявото око, на 17 октомври - втората.

Междувременно, родителите вече не успяват да набавят необходимите средства и на 6 октомври 2006 год. подават молба за финансово подпомагане в МЗ. С вярата, че здравето на едно дете е от първостепенна важност за здравното министерство, майката специално подчертава в молбата си спешността на случая и моли за разбиране.
На 19 декември 2006 год. получава отговор от КЛЧ, от който става ясно, че 70 дни МЗ не е предприело нищо.
С писмото й нареждат сама да търси становище от националния консултант по очни болести и сама да организира съставянето на протокол от тричленна профилна комисия. Следващите три месеца родителите се занимават с организирането на тази комисия. През март 2007 г. офталмолозите от профилната комисия най-накрая обещават, че ще разгледат случая и ще отговорят писмено. Това така и не се случва. След половин година чакане на заветния отговор, през септември 2007 год., в телефонен разговор, чиновничката в МЗ, без дори да попита за името на детето, казва на родителите, че протоколи не са връщани при тях.

Оттогава до днес, вече 1 година 6 месеца, по молбата за спешна финансова помощ на Богомил няма отговор – нито положителен, нито отрицателен.
На 2 април 2008 год. - вчера, майката на Богомил подаде нова молба в МЗ, с надеждата поне този път да обърнат внимание на детето й (стр.1 и стр.2)

Естествено, през това време родителите не изоставят лечението на детето си. С цената на много усилия намират пари и третата операция (втора за по-увреденото око) е направена.
За лош късмет на Богомилчо, през декември 2006 год. ретините отново се отлепват. Майката се свързва с клиниката в Грайсвалд, откъдето й насрочват дата за преглед през месец март 2007 год. Немските лекари специално подчертават, че тъй като от 1.1.2007 год. България е страна – член на Европейския съюз, в клиниката трябва да бъде представен Формуляр Е112 и лечението на Богомил вече ще е безплатно за семейството му.
Майката подава молба в НЗОК на 23.02.3007 год. Оттам отговарят с искане за допълнителни документи, но срокът за прегледа в Германия вече е наближил и тя заминава с Богомил отново на свои разноски.
Проф. Клеменс установява, че в момента състоянието на очите не е подходящо за операция и насрочва дата за нов преглед на 29 септември 2007 год.

През септември професорът преценява, че детето се движи доста свободно за възрастта си и вероятно долавя силуети с периферното зрение, затова становището му е да се даде още един шанс за двете очи. Насрочва дата за операция на 17 декември 2007 год. и отново напомня на родителите, че са в правото си да ползват Формуляр за планирано лечение Е112.

На 31 октомври майката подава нова молба в НЗОК. Семейството вече е останало без никакви финансови възможности и разчита единствено на Здравната каса. На 15 декември 2007 год. НЗОК отказва да финансира операцията (стр.1, стр.2 и стр.3).
Майката се обажда в клиниката в Германия и отменя датата под претекст, че Богомилчо е болен и не може да пътува. Чувства се неудобно да признае истината – тя няма вече никакви пари, а държавата е решила съдбата му...

За да получи Богомил още един шанс да вижда света около себе си, са необходими 6500 евро - по 2802.50 евро за операцията на всяко око, 400 евро за преглед под упойка, престой в клиниката и транспорт).

Ето какво ни писа майката на Богомил: „Не съм се отказала - просто нямам повече пари. В момента чакам да ми насрочат нова дата за операция и, ако е рекъл Господ, и с Ваша помощ се надявам да дадем още един шанс на детето ми да гледа – дали ще е светлина, дали ще са силуети или големи предмети или малки предмети... не зная. За нас е от голямо значение всяка крачка напред, но за голяма част от чиновниците и лекарите в България, той е просто още едно сляпо дете и няма смисъл да се харчат пари за несигурни и незадоволителни резултати.
Нека всички добри и състрадателни хора, с финансови и без финансови възможности, заедно да покажем, че и тук човешкият живот все още има някакъв смисъл.
С Уважение и Благодарност, че има хора като Вас, които ни дават надежда, подкрепа и сили да продължим.
гр. София Даниела Велчева
Дата: 28.03.2008 г.”

Дарителска банкова сметка на Богомил Красимиров Иванов:

ПроКредит Банк - Клон Люлин
БАЕ: PRCB9230
BIC: PRCBBGSF
BG91PRCB92301023084819 - СМЕТКА В ЛЕВА
BG41PRCB92301423084813 - СМЕТКА В ЕВРО
BG33PRCB92301123084812 - СМЕТКА В ДОЛАРИ
Източник: www.save-darina.org
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1162 Коментари: 0 Гласове: 0
Мирела Ненчова за Марчело image image
Автор Деси Хурмузова   
08 април 2008
image „Благотворителността е състояние на духа” – каза тази вечер г-жа Ненчова. Излишно е да потвърждаваме, че сме напълно съгласни.
Г-жа Ненчова, собственик на верига бижутерийни ателиета за изработка на авторски накити "Sea of Silver and Gold", се представи блестящо на стола на богатството и осигури сумата за лечение на очичките на 5-месечния Марчело в „Синт Аугустин” Белгия.

Мирела, благодарим за дарения безценен шанс на Марчелчо да вижда света около себе си!
Вярваме, че операцията ще бъде успешна, защото ще се извърши навреме.

С дарението на г-жа Ненчова, средствата, необходими за спешната операция на Марчело, са събрани!

Благодарим и на всички дарители на „Спаси, дари на...”, които помогнаха на най-малкото ни бебе!

Благодарим!

Източник: www.save-darina.org
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1378 Коментари: 0 Гласове: 0

За съжаление снощи братя Енчеви не успяха да удвоят спечелената от вторник сума, но за сметка на това не я и загубиха. Така те предадоха чек с 50 000 лв на Марти, с които пари ще може да му се доплати лечението от преминалата успешно първа операция. Първоначалната оферта за операцията беше 15 000 евро, сума, която беше събрани с помощта на всички приятели и съпричастни към кампанията на Марти от форума http://forum.bg-mamma.com и от сайта www.save-darina.org Доплащането се наложи, поради малките усложнения, които Марти получи след операцията и поради това му се наложи да постои повечко пари в реанимацията и да диша през специален апарат, което никак не е евтино. Ще стискаме палци съвсем скоро Марти и майка му да заминат отново за Хановер и лъчетерапията му да мине още по-успешно!!!
Валентин Михов и Румен Янчев решиха да играят на сигурно и не рискуваха. Те спечелиха за малкия Пламко 20 000 лв, които му гарантират поне 4 ходения до Москва. Валентин Михов обеща, че ще доплати останалата сума, която ще бъде нужда до края на годината на малкия юнак, а ние вярваме на честната му дума ;)
Тази вечер на стола на богатството ще седне шефката на Виктория Спа, заедно със своя брат. Те ще играят за спечелване на парички за розовата бонбонка Джули. Нейният случай е почти идентичен с този на Пламко. И тя е болна от ДЦП и има нужда да ходи на процедури в Русия за присаждане на стволови клетки. 
Ако искате да видите розовите бузки на Джулка (за сега само на снимка), посетете този линк: 
http://www.save-darina.org/content/view/390/110/
А ако искате да й чуете и гласчето... задължително не пропускайте "Стани богат" тази вечер, точно в 21:00 часа :)

П.П. Да си призная Джули ми е голяма слабост... :)

Категория: Лични дневници
Прочетен: 1204 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 03.04.2008 15:42

От вторник до четвъртък от 21:00 часа по Нова телевизия гледайте благотворителнисте игри на "Стани богат". Участие са взели едни от най-богатите личности в страната. Всяка вечер участниците играят за едно дете от сайта http://save-darina.org Новото в случая е, че в студиото, докато тече играта, присъства самото дете, заедно със своите родители. Така всички участници имат възможността да се запознаят със "своето" дете и да установят контакт с родителите му, които ще могат от тук насетне да ги уведомяват за състоянието за детето, както и за това за какви лечения и операции са използвали спечелените от тях пари.
До сега на стола на богатството участие взеха: г-н Радосвет Радев, г-н Николай Хаджидонев, семейство Баневи, г-н Христо Ковачки, братята пластични хирурзи Енчеви и други.
Братя Енчеви вчера достигнаха и спечелиха в играта 50 000 лв. Дали днес ще удвоят парите, ще ги загубят или ще запазят сумата, ще разберете само ако гледате играта им от 21:00 часа. Спечелените от тях пари ще отидат за доплащане на първата изключително успешна операция (на тумор в ствола на мозъка) на Марти от Варна, която се проведе в Хановер. Сега му предстои отново да замине за Германия, но този път за лъчетерапия. Да се надяваме, че спечелените от братята Ангел и Невен пари ще стигнат и за нея...
Историята на Марти можете да прочетете тук:
http://save-darina.org/content/view/377/110/

Днес участие в играта ще вземат и Валентин Михов, както и шефът на Булстрад. Те ще играят за 2-годишният Пламко, който е болен от Детска церебрална парализа. За лечението му е необходимо на всеки 2 месеца да ходи до Москва за присаждане на стволови клетки. Всяка една такава процедура ще струва на семейството около 6500 лв. Дано господата спечелят пари за повече процедури за Пламко. Ще гледаме и ще стискаме палци!!!
А ако искате да научите повече за историята на Пламко, натиснете тук:
http://save-darina.org/content/view/277/110/

Благотворителните игри на "Стани богат" се осъществяват благодарение на страхотния екип на "СИА Адвертайзинг" и с любезното съдействие на Нова телевизия.

П.П. Този пост не е реклама на телевизия или компания, той е "реклама" за тежкоболните дечица на България, имащи нужда от помощ и подкрепа. Запознайте се и вие с тях :)

Категория: Лични дневници
Прочетен: 1622 Коментари: 0 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: mmka
Категория: Лични дневници
Прочетен: 300448
Постинги: 97
Коментари: 227
Гласове: 479